”Varje gång någon modig människa berättar om oss blir vi mer hela människor, såren läker.....”  (Brevskrivare)

".......någon som vågar följa sitt hjärtas röst därför att så många tänker annorlunda........ (Niilo Rauhala)
 

 

Meän vanhiin (Våran äldste)

I ett av många brev som Bengt Pohjanen fått som gensvar på sitt konstnärliga arbete uppmanas han att bilda en fond ur vilken man kan ge pris till någon som med ordets hjälp vågat lyfta fram en verklighet som är ett minfält eller så känsligt att tala om att man helst vill förvränga den, gärna efter den agenda som makten sätter.

Nu har en sådan fond förverkligats i samband med att Bengt Pohjanen fyllt 60 år den 26 juni 2004.

Bengt Pohjanens mångsidiga kulturella arbete under årtionden är unikt. Nu hyllas han med en festskrift, Bengt Pohjanen - Meän vanhiin ("Vår äldste"), ett tornedalskt uttryck som används om människor som gått i spetsen för utveckling, initiativ och kreativitet.

Boken är mycket omfattande, varierande och spännande. Fyrtio skribenter medverkar och ger en inblick i författarens liv och kulturella gärning. Forskare inom olika genrer, kritiker, författare och andra konstnärer, teologer, journalister, vänner, andliga barn, ja, listan på medverkande kan göras lång. Historier från gymnasietiden i Haparanda avlöser vittnesbörd om Bengt Pohjanens dramatiska tid som präst och väckelseförkunnare i Svenska kyrkan. Analyser och läsupplevelser av hans litterära verk varvas med personliga och varma berättelser om möten med honom.

Allt arbete har utförts och utförs ideellt. Pengarna som kommer in går till en fonden, "Bengt Pohjanens stiftelse för utveckling av litteratur och kultur" som kommer att dela ut litterärt pris i Barentsregionen samt stipendium till någon som ”vågar följa sitt hjärtas röst därför att så många tänker annorlunda”.

Stöd fonden och få boken! 
Anmäl ditt intresse så skickas boken till dig tillsammans med en räkning. Du bidrar med 250 svenska kronor (eller mer om du önskar) + porto . Se kontaktuppgifter nedan!

 

För gåvor/ bidrag till fonden:
Bengt Pohjanens stiftelse
Bankgiro 5795-8191
Kontakt Björn Karlsson, redaktör
S Prästholm 706, 955 91 Råneå
Tel: 0924-501 30, 070-518 55 89.
E-post: mean.vanhiin@telia.com


Tillbaka