Monika Pohjanen är född och uppvuxen i Överkalix, och återvände dit i mitten av 1970-talet efter ett tiotal år i Tornedalen och i Uppsala. På Sirillus har hon tillsammans med sin man, författaren Bengt Pohjanen, byggt upp ett kulturföretag, och skapat ”en installation av skönhet i hjärtat av Norrbotten”.

När yngsta barnet kom upp i skolåldern åkte Monika, som då blivit upptagen i den ortodoxa kyrkan, till Finland på sin första kurs i ikonmålning. Bortsett från denna första semesterkurs på Haapavesi folkhögskola har hon deltagit i många kurser vid Valamo folkhögskola i anslutning till Valamo kloster. Vid ett par tillfällen har hon haft möjlighet att där fördjupa sig i ikonmåleriet genom att studera vid den långa ikonmålarkursen på en termin. Hon har också studerat ortodox tro och tradition i Cambridge.

De ikoner som finns i den ortodoxa kyrkan på Sirillus är målade av Monika under en 20-årsperiod. Kristus-ikonen i kupoltaket utgjorde den sista delen av byggnationen som avslutades hösten 1998. Ikonerna är alla målade i den ryska traditionen som har en mjukare färgskala än den grekiska. Men en rysk etnolog förklarade att ikonerna genom sin avskalade stil också är typiskt svenska eller skandinaviska.

Monika målar även i olja och akryl och några bilder i dessa tekniker pryder väggarna i trapezan. Där finns t.ex. kärleksfulla porträtt både av prosten Laestadius och av klostergrundaren arkimandrit Sofrony; vilket Monika förklarar med att hennes tro inte förändrats utan bara fördjupats. Där finns också stilleben och naturbilder, men på de flesta tavlorna finns människor avbildade.

För att kunna ägna sig åt företaget och åt sitt stora intresse målning, främst ikonmålning, pensionerade sig Monika när hon blev 61 år. Hon bor från 2007 i Haparanda men arbetar ofta på Sirillus där hon bland annat tar emot besök och håller kurser i ikonmålning.

E-post: monika.pohjanen@sirillus.se